2013. febr. 24.

Fehéren feketén - vagy fordítva :)

Érdekes jelenségre figyeltem fel: az emberek többsége, ha formázható anyagot kap, virágot (többnyire rózsát) készít. Még nem jártam utána, hogy mit jelent ez, de a környezetemben élőkre ez fokozottan jellemző. 

Rögtön itt van két bizonyíték:
Ezt a rózsát a főzött gyurma receptek kipróbálásakor készítettem. (A keményítővel készült gyurmáról itt írtam.) Ezt a rózsát pedig keresztfiamtól kaptam. Most ismerkedik a fémek megmunkálásának lehetőségeivel és nagyon élvezi. Azt hiszem, sok szép dolgot fog még készíteni :) 


2013. febr. 21.

Lepkéimről

Lepke és rács - most ez a sláger nálam. :o))
Miután megbékéltem azzal, hogy az elérhető vágósablonok között - méretük, mintájuk, vagy épp áruk miatt - nem találok megfelelőt, elkezdett foglalkoztatni a saját "lepke-design" gondolata. Úgy döntöttem, kitalálok magamnak mindenfélét (virágformák és egyszerű lepke lyukasztók segítségével). Voltak ilyenek, meg ilyenek és ilyenek  és most ez a kettő. Jó, tudom, hogy nem nagy szám, kis egyszerűek, meg nem készülnek majd nagyüzemben, viszont egyediek. Még a csápok (ahol vannak) is sajátok. Úgyhogy szeretem őket :o). 2013. febr. 19.

Lepkekolibri

Nem tudom írtam-e már, hogy szeretem a lepkéket :o)) ?  és így, kolibri körvonalba rajzolva még inkább lenyűgözött.

2013. febr. 15.

Nem szép, de finom

Pontosan egy éve tettem ígéretet arra, hogy ezt a szülinapi tortát vaníliakrémmel készítem. Igazán finom, karakteres ízt szerettem volna és ebben Nudlee segített nekem. Nélküle maradt volna a szintén finom, de mégiscsak hétköznapi krém, úgyhogy Dóri itt is köszönöm a receptet :o).
A hétköznapi tortakészítés így munka után eléggé macerás, főleg, ha egyszerű nasi készítésnek próbálja az ember lánya álcázni. Külsőleg kicsit csúnyácska lett, mert a tojáshabot nem volt időm teljesen kidermeszteni, így szépen megereszkedett. De ízre tökéletes. Szóval egy kicsit a Chokito szlogenje jut róla eszembe (ronda és finom).


Annyira meghatódtam a család buzgó dicséretétől, hogy szelet-képet el is felejtettem készíteni :))

2013. febr. 10.

Hattyú

Nagyon szépnek találom a fonalgrafikát, de egyben elég aprólékosnak is ahhoz, hogy ritkán válasszam ezt a technikát. Amikor azonban rátaláltam erre a mintára, nem tudtam ellenállni. :o) Sajnos nem tudom úgy fotózni, hogy a strasszok színjátszása látszódjon, pedig nagyon szépen keretezi a formát.2013. febr. 9.

Rácsos

Régóta szemeztem ezzel a Fancy Lattice sablonnal, s bár többször lebeszéltem magam róla, végül mégis megszereztem. Egyelőre ismerkedünk, de már most szeretem :)2013. febr. 5.

Konyakos meggy

Miért jut eszembe erről a lapról, hogy bontani kellene egy finom csokoládét?! Pedig nem is vagyok Gombóc Artúr...


2013. febr. 3.

Főzött gyurmák - ragasztós

Kipróbáltam a harmadik receptet is, amit Linda Perina - Renzo Zanoni: Női praktikák című könyvében találtam. Bár érdekelt a téma, a vinil tartalmú ragasztó beszerzése miatt lassan haladtam. Végül a Giotto Vinilik nevű barkácsragasztóval megoldódott a probléma. 

Érdekes, gumiszerű anyagot kaptam, ami száradás után gyönyörűen áttetsző és sima. 
Ruganyos, nem tapad és levegőn elég gyorsan szikkad, úgyhogy érdemes vele gyorsan dolgozni. Tömörebb formákat kézzel nem tudtam belőle létrehozni - eddig jutottam a kis srácommal - és nem biztos, hogy folytatom:Akinek viszont van szilikon formázója, biztos remek dolgokat tud belőle alkotni. Apró holmik, mondjuk ékszerek készítésére szerintem kiváló és ami nagyon tetszik, hogy rendkívül vékonyra nyújtható, és ha picit szikkad, formalyukasztóval is könnyen formázható.
Ilyen mütyürökkel próbálkoztam, de ez a gyurma több türelmet és időt kíván, mint amennyivel most rendelkeztem.
Ragasztós gyurma hozzávalók az eredeti recept szerint:

1 csésze kukoricakeményítő
1 csésze vinil tartalmú ragasztó
1 evőkanál vazelinolaj (valószínűleg étolaj is megfelel)
1 evőkanál citromlé

Az arányokat ez a kép segít megfejteni

Forrás: Linda Perina - Renzo Zanoni: Női praktikák

Ahogy én készítettem:

1 dl kukoricakeményítő
1 dl vinil tartalmú ragasztó
1/2 evőkanál vazelinolaj
1/2 evőkanál citromlé

Az elkészítés folyamatát az előző bejegyzésben leírtam.

Ami tetszett:
  • gyönyörűen áttetszővé szárad
  • rendkívül vékonyra nyújtható
  • száradás után vízálló
  • 48 óra alatt, levegőn szárad

Ami nem tetszett:
  • nem frissíthető fel, ha megszikkadt, nem lehet újra felhasználni
  • viszonylag gyorsan kell vele dolgozni
  • a kész masszát lehetetlen színezni, bár száradás után festhető (temperával és akril festékkel)

És a végső összehasonlítás a három féle főzött gyurmáról képekben:

Az első rózsa  só-liszt, a középső só-keményítő, az utolsó vinil ragasztós recept szerint készült. Mindhárom kiszáradt, kemény állapotban.

Normál.......

.... és hátsó megvilágítássalRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...