2013. júl. 8.

Sajt készítés otthon

Újabb recept, amit ki kellett próbálnom :)  Igaz, hogy ez csak amolyan "ál" sajt, de az íze az állaga pont olyan, amilyennek a sajtokat szeretjük. Volt  eddig natúr, fokhagymás, petrezselymes...  Most snidlinget tettem bele, reggel pedig így tálaltam:

Snidlinges sajt saját pékkiflivel, házi vastagkolbásszal, termelői tejjel és kerti erős paprikával

Hozzávalók:

1 liter legalább 2,8 %-os tej
50 dkg tehéntúró
6 dkg teavaj
1 csapott teáskanál szódabikarbona
1 kávéskanál só
aprított snidling

Elkészítés:

A túrót a tejjel összeturmixoljuk, majd lassú tűzön melegítjük - NEM KELL FORRALNI! Amikor egynemű masszává összeáll, és elválik az edény falától, sűrű textil konyharuhán, vagy szűrőn átszűrjük és hagyjuk lecsöpögni a savót. Csöpögtetés után teflonos edénybe öntjük, hozzátesszük a lágy vajat, sót és szódabikarbonát, kevergetve közepes hőmérsékleten MELEGÍTJÜK 10-15 percig. A tűzről levéve időnként átforgatjuk, és beleszórjuk az apróra vágott snidlinget. Műanyag edényben hagyjuk teljesen kihűlni, másnap szeletelhető.

A megmaradt savó annyira "gazdag" volt, hogy sajnáltam kiönteni, ezért (hamis)túrógombóchoz használtam.


Hozzávalók:
5 dl savó, vagy savanyú tej
10 dkg búzadara
1 tojás
1 evőkanál cukor
csipetnyi só 

Elkészítés:

A savót cukorral és sóval felmelegítjük, kevergetve beleszórjuk a búzadarát. Amikor kezd besűrűsödni levesszük a tűzről, belekeverjük a tojást és addig főzzük, míg majdnem kemény lesz. Időnként megkeverve kézmelegre hűtjük, ezután gombócokat formázunk belőle. 
 A zsemlemorzsát megpirítjuk egy serpenyőben, a kész gombócokat beleforgatjuk.

Tejföllel, porcukorral leöntve tálájuk

1 megjegyzés:

Köszönöm, hogy nálam jártál és azt is, hogy megosztod velem a véleményed.
Várlak szeretettel máskor is!
(:Betka:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...