Receptek



Pékkifli (hozzávalók 16 db-hoz): (És ilyen lesz)

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 3 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 1dl langyos tej

Kenéshez:

  • 5 dkg lágy vaj

Tetejére:

  • 1 tojás


A tészta hozzávalóit és a felfuttatott élesztőt tálba tesszük, alaposan összedolgozzuk és  kb. 1 óráig letakarva meleg helyre tesszük.
Miután duplájára kelt, 16 egyforma részre osztjuk a tésztát és cipókká formázzuk őket. 



A gombócokat 15 percig pihentetjük, hogy könnyen formázhatók legyenek, majd oválisra nyújtjuk, felül éles késsel bevagdossuk, alsó részét lágy vajjal megkenjük. 



Alulról, a vajas résztől feltekerjük úgy, hogy a kifli tetején legyenek a vágások. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 35 perc pihentetés után bekenjük a tetejét tojással és előmelegített 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. 


§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§


Szezámmagos kifli (hozzávalók 16 db-hoz):

Tészta:
  • 70 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 1csapott evőkanál só
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 4,5 dl langyos tej

Kenéshez:  (Ez elhagyható)
  • 5 dkg lágy vaj

Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag (köménymag, sajt, vagy só-  ízlés szerint)




A tészta hozzávalóit és a felfuttatott élesztőt tálba tesszük, alaposan összedolgozzuk és  kb. 1 óráig letakarva meleg helyre tesszük.
Miután duplájára kelt, kb. 55x35 cm-es lappá nyújtjuk, és éles késsel háromszögekre szabjuk a tésztát.



Minden háromszöget kicsi megnyújtunk oldalra, mert a tészta így vékonyabb lesz, szebben tekerhető. Én megkentem lágy vajjal, de ez elhagyható.


A feltekert kifliket sütőpapíros tepsiben 15 percig letakarva pihentetjük, majd a tetejét megkenjük felvert tojással és megszórjuk a magokkal.


200 fokos előmelegített sütőben15-20 perc alatt készre sül.




§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§


Kakaós csiga (hozzávalók 20 db-hoz): (És ilyen lesz)

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg porcukor
  • 1 dl olaj
  • 3,5 dl langyos tej
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • 15 dkg lágy vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 4 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor (én Szerencsit használtam)

Leöntéshez:

  • 1 dl tej
  • 2 dkg vaj

A tészta hozzávalóit és a felfuttatott élesztőt tálba tesszük, alaposan összedolgozzuk és  kb. 1 óráig letakarva meleg helyre tesszük.
Amíg a tészta kel, a lágy vajat, porcukrot és kakaóport alaposan elkeverjük, ez lesz a töltelék.

A duplájára kelt tésztát, kb. 60x30 cm-es lappá nyújtjuk, megkenjük a kakaós masszával, egyenletesen feltekerjük és éles késsel kb. 3 cm széles szeletekre vágjuk (20 db).



A csigákat sütőpapíros tepsiben 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük.


Félidőben (15 perc)  vajjal összeforrósított tejet öntözünk a csigákra, hogy puhák maradjanak és így sütjük őket készre.

Légkeverés mellett egyszerre két tepsit is tehetünk a sütőbe, én ilyenkor 200 fokon sütöm és lelocsolás után megcserélem a tepsiket (alsó kerül felülre).



§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§


Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 teáskanál só
csipetnyi cukor
1 tojás
1 dl tej
2 dl víz
0,5 dl olaj
3 dkg élesztő

Elkészítése egyezik a kakaós csigáéval, csak töltelékként krémsajttal kenjük és megszórjuk feldarabolt kolbásszal. A tepsire rakott csigákat 20 perc pihentetés után megszórjuk reszelt sajttal és 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.



§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§



Hamis marcipán kocka



Hozzávalók:

"Sima" massza:
50 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj
1 üveg (38 ml) színtelen mandula aroma, vagy ízlés szerint mandulalikőr
kb. 1,5 dl tej

Kakaós massza:
50 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj
1 üveg (38 ml) rum aroma, vagy ízlés szerint igazi rum
kb. 1,5 dl  tej


Bevonat:
10 dkg csokoládé
1 evőkanál olaj 

Elkészítése: 
A hozzávalókat összegyúrjuk, így kapunk egy sima kekszes és egy kakaós masszát. Mindkettőt  kettéosztjuk (így lett két sima és két kakaós gombócunk)
Porcukorral hintett deszkán négy egyforma lapot nyújtunk, egymásra rétegezzük őket és együtt még nyújtunk rajtuk egy kicsit, hogy jól összetapadjanak.
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, hozzáöntjük az olajat, hogy "vékonyabb" legyen és könnyebben terüljön, majd rásimítjuk a süti tetejére.
Legalább egy éjszakát érdemes pihentetni, mielőtt felszeleteljük, hogy összeérjenek az ízei.


§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§


Hozzávalók:

1 liter legalább 2,8 %-os tej
50 dkg tehéntúró
6 dkg teavaj
1 csapott teáskanál szódabikarbona
1 kávéskanál só
aprított snidling

Elkészítés:
A túrót a tejjel összeturmixoljuk, majd lassú tűzön melegítjük - NEM KELL FORRALNI! Amikor egynemű masszává összeáll, és elválik az edény falától, sűrű textil konyharuhán, vagy szűrőn átszűrjük és hagyjuk lecsöpögni a savót. Csöpögtetés után teflonos edénybe öntjük, hozzátesszük a lágy vajat, sót és szódabikarbonát, kevergetve közepes hőmérsékleten MELEGÍTJÜK 10-15 percig. A tűzről levéve időnként átforgatjuk, és beleszórjuk az apróra vágott snidlinget. Műanyag edényben hagyjuk teljesen kihűlni, másnap szeletelhető.

Ha a savót sajnáljuk kiönteni, készíthetünk belőle (hamis) túrógombócot



Hozzávalók:
5 dl savó, vagy savanyú tej
10 dkg búzadara
1 tojás
1 evőkanál cukor
csipetnyi só 

Elkészítés:

A savót cukorral és sóval felmelegítjük, kevergetve beleszórjuk a búzadarát. Amikor kezd besűrűsödni levesszük a tűzről, belekeverjük a tojást és addig főzzük, míg majdnem kemény lesz. Időnként megkeverve kézmelegre hűtjük, ezután gombócokat formázunk belőle. 
 A zsemlemorzsát megpirítjuk egy serpenyőben, a kész gombócokat beleforgatjuk.

Tejföllel, porcukorral leöntve tálájuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy nálam jártál és azt is, hogy megosztod velem a véleményed.
Várlak szeretettel máskor is!
(:Betka:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...