Az utóbbi időben nem sok sikerélményem volt képeslap téren, viszont alkotni muszáj, úgyhogy gyurmáztam. Nem volt konkrét elképzelésem, ezért maradt fehér a gyurma. Utólag viszont lehetetlen szépen befesteni, így lett egy albínó sünikém.
Készülőben |
Festetlenül |
Szupercakkos tüskék :)) |
Először 5-6 éve hallottam a főzött gyurmáról, amikor egyik ismerősöm elkészítette a csemetéjének. Bár nagyon tetszett és a receptet is megkaptam, kipróbálatlanul feledésbe merült a dolog. Most viszont, hogy több blogon is belefutottam ebbe a témába, már kénytelen voltam kipróbálni. Sőt...!
Először Orsi receptje szerint, de citromsav és borkősav nélkül készítettem. Az eredmény magával ragadó volt. Frissen jól formázható, egészen vékonyra lehet nyújtani. 2-3 napig bírta zacskóban, aztán már nagyon ragadt.
Só-liszt gyurma hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg finom só
6 dl víz
2 evőkanál étolaj
(4 teáskanál citromsav, vagy borkősav - elhagyható)
-----------------------------------------------------------------------------------
Másodszor a liszt helyett kukoricakeményítőt használtam (ez saját fejlesztés) és sokkal kisebb mennyiséget kevertem be, már csak az ára miatt is. Egy másik dimenzió nyílt meg előttem. Állagra még rugalmasabb (kicsit emlékeztet a főtt tojásfehérjére:)) és jóval tartósabb gyurma kerekedett belőle, a színe pedig kiszáradva is fehér maradt (a liszttel készített besárgult).
Bal oldali rózsa keményítős, jobb oldali a liszttel készült gyurmából |
Só-keményítő gyurma hozzávalók:
10 dkg kukoricakeményítő
5 dkg finom só
1,5 dl víz
1/2 evőkanál étolaj
1 teáskanál citromsav, vagy borkősav - elhagyható
Arányaiban megegyezik az előzővel, de kezdetnek és próbára ez a mennyiség is elegendő. Egy kisebb zsemle méretű gyurmát kapunk így.
Olvasható felirat |
Megszáradva is fehér.
A bal oldali rózsa már kiszárítva, a jobb oldali még friss |
Az elkészítés folyamata mindkettőnél ugyanaz. A teflon bevonatú edény jelentősen megkönnyíti az egyenletes főzést és a mosogatást is:
Hidegen elkeverjük a hozzávalókat |
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetjük |
Amikor összeállt, levesszük a tűzről |
Munkalapon langyosra hűtjük |
Egynemű masszává gyúrjuk |
Ételszínezővel ilyen szépen színezhető (diónyi mennyiséghez egy csepp)
És még nincs vége :) Amint beszerzem a megfelelő hozzávalót, újabb receptet próbálok ki.
Ez hihetetlenül jó,még nem is láttam ilyet.Szuper jól megoldottad :-)
VálaszTörlésHűha, mikbe kezdesz! :) Nagyon cuki lett a süni! Várom a többi gyurma bigyót is! :)
VálaszTörlésNagyon nagyon édes lett a sünikéd!! Száradás után mennyire tartós?
VálaszTörlésKöszönöm lányok :) igyekszem.
VálaszTörlésKata! A tartósságáról egyelőre nem tudok semmit, alig egy hetes az élmény. Úgy tűnik, kiszáradva teljesen tartós lesz, de persze víz nem érheti. Egyébként igazán kemény, nehezen törhető, leginkább olyan, mint a megszáradt fondant.
Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Most ismerkedem, kísérletezem a gyurma ékszerek készítésével.Remélem lesz sikerélményem!!!!Köszönet az információkért!!!!
VálaszTörlésSzívesen. Örülök, ha hasznát veszed :)!
Törlés