2023. aug. 24.

Fogadd be a jó dolgokat!

Nemrégiben hírlevélként kaptam ezt a gondolatébresztőt. A sorokat olvasva arra gondoltam, milyen sokat segíthet mindenkinek, aki a nehézségek és rossz szokások kezelésének feneketlen gödréből próbál kikászálódni. A szövegből kiemeltem azokat a részeket, amik speciálisan a hírlevelet olvasókra vonatkoznak, az általános érvényűeket változtatás nélkül teszem közzé.


Hogyan teheted jobbá az életedet azáltal, hogy megváltoztatod a szokásaidat?

......

A szokások tudománya

Az egyik szokás leváltása egy másikra nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Végtére is, szokásainkat az évek hosszú során alakítottuk ki. Még csak nem is gondolunk rájuk. Ezért nevezzük a szokást szokásnak. Megrögzött és automatikus – de nem lehetetlen legyőzni.

1. Jelzés

Miután leültél a kanapéra, az az első dolgod, hogy a távirányító után nyúlsz? A kanapén ülés egy jelzés – egy apró információ, amely jutalmat feltételez. Amint leülsz, felveszed a távirányítót, mert tudod, hogy szórakozást kapsz jutalomként.
 
2. Sóvárgás
A sóvárgás a jutalom iránti vágy.  A kanapé esetében a jutalom az, hogy megnézhetjük egy új sorozat néhány részét, vagy a kedvenc filmünket.  A jutalom iránti sóvárgás elég erős lehet ahhoz, hogy a kanapé felé húzzon, még akkor is, ha tudjuk, hogy több produktív dologgal foglalkozhatnánk.

3. Reakció

Ezek vagyunk mi, a szokás elvégzése közben. A sóvárgás a jutalom iránti vágyunkat képviseli, a reakció pedig a jutalmat váró cselekedetet mutatja.

4. Jutalom

A jutalom megszerzése két célt szolgál: kielégíti a sóvárgást, és megtanít arra, mely tetteket érdemes megjegyezni. Ezek a tettek válnak másodlagos jellemmé vagy szokássá. Ez az elképzelés adhat magyarázatot arra, miért tudjuk minden reggel gondolkodás nélkül autóval megtenni az utat a munkába. Ösztönösen bizonyos időben indulunk el egy adott útvonalon, mert tudjuk, hogy jutalmul nem kerülünk forgalmi dugóba, és időben érkezünk a munkahelyünkre.

 

Hogyan szakítsunk a rossz szokásokkal?

Nem csak a jó szokásaink nyújtják a jutalmazás érzését. Például, amikor megadjuk magunkat az édesség iránti vágynak, agyunk dopamint bocsát ki, a „boldogsághormont”. Hasonló visszajelzés történik, amikor a munkánk során elakadunk egy projekttel, és elhatározzuk, hogy végigböngésszük a közösségi média híreit, ahelyett, hogy végigvinnénk és befejeznénk a munkát.

Bármi is legyen az a rossz szokás, mindig lesz egy „jelzés”, amely beindítja a sóvárgást és a reakciót. A következő alkalommal, amikor elakadunk a munkánkkal és azt a késztetést érezzük, hogy megnézzük a telefonunkat, változtassuk meg a reakciónkat. Ahelyett, hogy megmarkolnánk a készüléket, sétáljunk egyet, igyunk vizet és pihentessünk a szemünket. Ezután újult erővel folytassuk a munkát


A jó szokások létrehozása 

1. Könnyítsük meg a kezdést

A legfontosabb az, hogy következetesek maradjunk a jó szokások kialakítása során. Végtére is, a szokásokat kényszeren műveljük, megfontolás nélkül. Ezért az új szokásnak olyan könnyűnek kell lennie, hogy ne lehessen elutasítani. Ha az a célunk, hogy rendszeresen gyakoroljunk, minden nap szánjunk rá csak néhány percet. Ha egészségesebben szeretnénk étkezni, ígérjük meg magunknak, hogy hetente elfogyasztunk egy egészséges ételt. Nem kell a teljes étrendünket megváltoztatni vagy egy, vagy több órát tölteni az edzőteremben. Amint a kis változások szokássá válnak, sokkal könnyebbé válik nagyobb sebességre kapcsolni.

2. Birkózzunk meg azzal, ami valóban visszahúz bennünket

Lehet, hogy nem az étel határozza meg azt, hogy egészségesen táplálkozzunk. Lehet, hogy arról van szó, hogy a munkában töltött hosszú nap után nem találjuk túl motiválónak, hogy a megfelelő hozzávalók megvásárlása után otthon időt fordítsunk a friss zöldségek és gabonafélék elkészítésére. Ugyanígy, lehet, hogy nem azért maradunk távol az edzőteremtől, mert nem szeretünk gyakorlatokat végezni. Inkább arról van szó, hogy a készülődéssel járó kényelmetlenséget nem szeretjük, és az odáig tartó 20 perces utat. Ahelyett, hogy meggyőznénk magunkat, hogy nem szeretünk edzeni, vagy egészségesen táplálkozni, gondoljunk a kisebb akadályokra és arra, hogy hogyan csökkenthetjük azoknak a dolgoknak a számát, amelyek visszatartanak bennünket.

3. Vedd számításba a kudarcot 

Miért fullad kudarcba sok elhatározás? Mert annyira könnyű a kudarcot végérvényesnek tekinteni. Ne várjuk el azt, hogy rögtön az elején, az első próbálkozásnál kudarc nélkül sikert arassunk. Ehelyett tervezzük meg, hogyan kezdjük újra és gyorsan visszakerülhetünk a jó kerékvágásba miután hibáztunk. Segíthet, ha a „másodjára ne hagyd ki” hozzáállással tekintünk a dolgokra. Persze, egy edzést kihagyhatunk, de egymás után kettőt nem fogunk kihagyni. Lehet, hogy egy egészséges étkezést kihagytunk, de ne engedjük, hogy ez egymás után kétszer történjen meg. Ha csak egy alkalmat hagyunk ki, nem fogunk letérni az ösvényről.

........

 

Forrás: Forever Living Products

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy nálam jártál és azt is, hogy megosztod velem a véleményed.
Várlak szeretettel máskor is!
(:Betka:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...